Zwavelaars
Een Kerstverhaal uit 2002

Kerstketting:

Zwavelaars
Q-Blog
Ach, het is wat...
T-jo
CasaSpider
Webkast
GieneraDe Zwavel site Zwavel

De winter was vroeg begonnen dit jaar. Emily hield niet van de winter. Het was het seizoen waar iedereen begon te zeuren over wintersport of, nog erger, de Elfstedentocht. Dat was niets voor haar. Ze hield van de zomer. Lekker in de zon zitten als het buiten 20 graden of warmer is. Heerlijk. De enige reden waarom ze niet naar een warm land ging emigreren was kerstmis. Ze hield nog meer van kerstmis dan van de zomer.

De gezelligheid, het eten en drinken, het mooi maken van het huis en de hele sfeer vond ze het leukste van het hele jaar! Ze had een keer kerstmis gevierd in Thailand en dat was haar niet bevallen. Een kerstboom bij tropische temparaturen kan gewoon weg niet. Nee, bij kerstmis hoort sneeuw.

Ze had dit jaar jammer genoeg een speciale kerstmis te vieren. Haar "familie" had haar gevraagd om een etentje te organiseren. Weigeren kan natuurlijk niet hoewel ze er alles voor over had om er onderuit te komen. Nee, ze zou kerstmis moeten vieren met vijf mensen die ze "vrienden" noemde maar het liefst nooit meer zag. Met tegenzin begon Emily na te denken over het kerstfeest dat ze zou gaan organiseren.

-- Aad / Zwavelaars: http://www.zwavel.com/~zwavelaars --

Emily had zich mentaal ingesteld op wat ieder ander "een eenzame Kerst" zou noemen. Maar zij had er juist naar uitgezien: lekker op haar eentje in joggingpak op de slaapbank met een doos kersenbonbons, een fles Coebergh en een stapel romantische video's.

Maar helaas, zuster Celestine vond dat Emily nu wel eens aan de beurt was om de kersthonneurs waar te nemen. En met haar oudere zus viel nu eenmaal niet te debatteren. Bovendien had Celestine zelf als ultiem dwangmiddel een last minute geboekt naar Gran Canaria.

Emily stond voor het blok en voelde Kerstmis plots als een zwaard van Damocles boven haar hangen. Wat moest ze beginnen met dat laatste restantje nog levende bloedverwanten van haar te vroeg gestorven ouders?

Opa van vaders kant was nog het minste probleem. Sinds oma hem na twaalf jaar huwelijk had verlaten voor een pedofiele interieurverzorger, verkeerde de inmiddels 98-jarige grijsaard in catatonische toestand en leefde nog slechts incidenteel op bij het horen van de Josti Band. Ze zou opa met walkman op in de gangkast kunnen parkeren en hij zou er niets van merken.

Erger waren Ome Kees en Tante Jo, een bijbelvast duo dat een hulsttakje al uiterst frivool vond, laat staan een uitbundig versierde kerstboom. Hun ADHD-zoontje Ramon rende steevast als een sprintertje op speed door het huis en kraamde wartaal uit die voor niemand te volgen was. Onbetwist de gruwel van het hele stel was Tante Matty, overtuigd veganiste en behept met een penetrante zenuwgiechel die gemiddeld om de zeven seconden nadrukkelijk opspeelde.

Het liefst zou Emily de haar opgedrongen visite een Dryon cocktail voorzetten om daarna de kerstdagen volgens plan solo en in absolute rust door te brengen. Maar dat was in het kader van de kerstgedachte toch net iets te drastisch.

Ineens had ze het: Hasj Cake! Ieder een plakje bij de koffie waarna de rest gegarandeerd relaxed zou verlopen. Wie weet beleefden ze gezessen wel een verbroederende en bevrijdende lachkick! Maar hoe kwam ze in vredesnaam op korte termijn aan de benodigde ingrediënten in deze van God en alles verlaten Vinex-locatie?

-- Peter / Q-Blog: http://people.zeelandnet.nl/quelsaa --

In de troosteloze negorij waar ze woonde was namelijk geen coffeeshop te bekennen en voor een echte randstedelijke coffeeshop was ze veel te braaf. Het leegroven van de illegale plantage van haar puberende buurjongen was ook geen optie. Hij was met zijn 14 jaar veel te breed en ook zijn aan PSV verslaafde vader was humaan gezien geen aanwinst voor een zinloosgeweldloze maatschappij.

Ze plofte neer op de bank en zuchtte diep. Heel erg diep. Kerst naderde en haar frisse tegenzin groeide met de minuut. Zelfs het kleine beetje hallucinerende noodmuskaat in haar keukenkastje kon haar niet redden van dit kerstdrama. Maar toen, ineens, wist ze wat haar te doen stond! Ze moest die veredelde kennissenkring / wannabeefamilieleden zo'n vreselijke kerst bezorgen, dat ze haar nooit meer lastig zouden vallen tijdens de voor haar zo dierbare feestdagen! Haar inspanningen zouden het kerstoffer zijn dat haar verzekerde van een toekomst mét leuke kerstdagen zónder bloedverwanten!

Ze dacht aan de gespierde & ietwat foute hunk die bij haar op de sportschool zat. Hij werkte in een platvloerse achteraf bowlingbaan waar tijdens de kerst afgrijselijke bowling-steengrill-karaoke-elvisimitatie bijeenkomsten werden gehouden. Met wat schalkse blikken, lieve glimlachjes en ditto praatjes kon ze vast wel wat vrijkaartjes regelen bij de sexy testosteronbundel...

-- Ramon / Ach, het is wat... http://www.achhetiswat.nl --

"Geen probleem hoor", zei Henk, "dat moet me wel lukken. Ga jij maar lekker verder met de rest van je voorbereidingen, dan zorg ik ervoor dat hier alles voor jullie wordt geregeld." Zo, dat is een mooi begin, op naar de het volgende adres. Er moest namelijk ook nog voor hele foute muziek gezorgd worden, om het geheel nog wat aan te dikken. Ze mocht de stereo-installatie van de bowlingbaan gebruiken, dus daar moest volop misbruik van gemaakt worden!

Struinend in de bakken van de CD-zaak vond ze wel wat aardige opties, maar het risico bestond natuurlijk dat er familieleden aanwezig zouden zijn die écht van Peter Maffay hielden. Het moest nog slechter, nog meer afgrijselijk, nog beschamender. "Ach, het is voor een goed doel", dacht ze bij zichzelf toen ze 'My Christmas Album' van prinses Christina bij de kassa afrekende. Taak volbracht, nu moest er maar eens wat promotie worden gedaan onder de familieleden.

Langzaamaan kreeg ze steeds meer lol in het verpesten van de aanstaande kerst. Met een grote glimlach op haar gezicht schreef ze de uitnodigingen:

Beste familie,
Zoals jullie allemaal weten heb ik de taak op mij genomen om met kerst te zorgen voor een gezellige avond. Geheel volgens de traditie zal er een heerlijk kerstdiner voor jullie worden bereid. Iedereen is vanaf 4 uur 's middags van harte welkom, zodat er eerst nog wat gezellig bijgepraat kan worden.
Ik hoop jullie allemaal op eerste kerstdag te zien,

Emily

 

Toen Emily op Eerste Kerstdag wakker werd, bedacht ze dat ze eigenlijk best veel zin had in deze dag. Het flirten met hunk Henk had haar ook niet onberoerd gelaten. Nog even bleef ze in bed liggen, fantaserend over hoe de dag zou verlopen.

Het uitbesteden van het diner was toch wel bijzonder gemakkelijk, nu hoefde Emily zich niet te haasten en kon zich relaxed aankleden en optutten. Ze schonk alvast een glaasje sherry voor zichzelf in, om nog meer in de Kerstsfeer te raken.

Langzaam bewogen de wijzers van de klok zich richting vier uur. En nauwelijks was de grote wijzer op de twaalf geschoven, of de deurbel klonk. Emily hoefde niet te raden wie dat waren, ome Kees en tante Jo. Ze zouden eens te laat komen.

Emily deed de deur open en voelde nog net een schicht langs zich heenstuiven. 'Welkom in de wereld die ADHD heet', dacht ze bij zichzelf. Terwijl tante Jo haar smalle lippen voor de drie obligate begroetingszoenen tuitte, hoorde Emily gerinkel in de woonkamer. Ramon had zijn eerste schade aangericht.

Even later zat het bezoek met een drankje op de bank. Ome Kees keek nerveus op zijn horloge. 'Het is al zeven over vier, waar blijft Matty toch met opa?'.
Tante Matty zou opa namelijk ophalen in zijn tehuis.

Om half vijf ging de telefoon. Het was tante Matty en zij klonk wanhopig: 'Emily, moet je horen wat er nu is gebeurd! Ik haal opa op bij Rustenburg, zet hem in de auto en doe de deur dicht. Hoe hij het gedaan heeft weet ik niet, maar opa heeft alle deuren vergrendeld en de sleutels zitten in het contactslot. Twintig minuten heb ik staan schreeuwen tegen hem, maar hij geeft geen sjoege!' 'Grote genade', zegt Emily, terwijl ze inwendig een glimlach niet kan onderdrukken. 'Heb je al een monteur of zo gebeld?'
'Ja, die zou er zo aan moeten komen, maar dan weet je vast dat wij iets later komen' en Matty hing op.

'Tja', zei ome Kees betweterig, 'ik zeg altijd: laat NOOIT je autosleutels in de auto zitten als je uitstapt. Da's vragen om problemen. En je ziet wat er gebeurt!'.

Op dat moment ging de telefoon weer over. Ditmaal was het Henk, van de bowlingbaan.

-- CasaSpider / http://casaspider.blogspot.com --

Na een langdurig gesprek met vele hmm's en ohjee's legde Emily de telefoon uiteindelijk neer. Haar familieleden keken haar vol spanning aan. 'Henk vertelde dat twee rivaliserende groepen voetbalsupporters een steengrill arrangement hadden geboekt. Ze hebben de bowling nu een beetje verbouwd en de stenen van de grill zijn finaal aan gruzelementen gebroken. De brandweer is nu nog bezig met wat nabluswerkzaamheden. Of wij er geen bezwaar tegen hebben om straks in het naburige bordeel te eten?' 'Mam, wat is een bordeel' vroeg Ramon natuurlijk gelijk aan tante Jo op wier wangen de vuurrode blosjes waren uitgebroken. 'Niet nu Ramon, en zeker ook niet later…'

Emily vertelde dat ze maar had toegestemd; waar zouden ze anders deze kerstavond nog terechtkunnen? Na nog een rondje sherry vertrok het gezelschap dan ook maar naar Bordeel 'De krolse Kalkoen' Tante Matty werd gebeld en deze meldde dat de monteur met een sleepwagen was gearriveerd. Deze zou haar en de auto waarin opa nog steeds lag te maffen wel even bij het bordeel afzetten. Kwam het even mooi uit dat de garage hier vlak bij was.

Bij De krolse Kalkoen aangekomen viel de sfeervolle rode kerstverlichting bij Ramon reuze in de smaak. Al gauw zat het joch boven in het ruim drie meter hoge Kerst-paartje dat de voortuin van het pand sierde. Tegelijkertijd arriveerde de takelwagen met tante Matty, die geen oog van de boomlange donkere monteur af kon houden. 'Dit is Ian, uit Ghana' stelde ze hem aan het gezelschap voor. 'Hij gaat opa zo verlossen en eet vanavond gezellig een hapje mee. Anders zit die jongen vanavond ook maar alleen in z'n illegale pensionnetje.'

-- Carin / http://www.log.webkast.nl --

Emily vond het wel best: hoe meer zielen, hoe meer vreugde, tenslotte. Ze lachte in zichzelf... als ze eens wisten wat hen te wachten stond!

Maar plotseling kreeg ze spijt van haar gemene plannetje. Hoe kan dit nou, dacht ze bij zichzelf.. ik had me er zo op verheugd om ervoor te zorgen dat dit echt de laatste kerst was waarbij ze welkom zou zijn en nu het feest in het bordeel plaatsvindt zal het laten mislukken alleen nog maar beter gaan.

De Madam kwam op haar af: "Emily?", vroeg ze. Emily draaide zich naar haar om. "Henk zei al dat je een schoonheid was. Ik herkende je meteen. Mijn naam is Jacqueline, dit etablisement is van mij." Ze zweeg even, trok haar mond in een rechte streep en ging vervolgens verder: "Ik ben bang dat we een klein probleempje hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prima dat jullie hier jullie kerstfeest vieren nu het bowlingcentrum in puin ligt. Er zijn echter ook andere gasten, die later vanavond komen." Jacqueline keek naar Emily's gasten en fronste: "En eerlijk gezegd vraag ik me af of de combinatie wel een goed idee is...."
Emily trok vragend haar wenkbrauwen op. "Ik had begrepen dat jullie gesloten zouden zijn", zei ze twijfelachtig. "Dat klopt", zei de Madam, "maar hoeren vieren ook graag kerstfeest en de meesten zijn niet welkom bij het feest dat bij de familie wordt gevierd. Bovendien houden we ieder jaar de verkiezing van de meest sexy elf en uiteraard komt de Kerstman zelf om de prijs uit te reiken.

Emily kreeg een heel gemeen plannetje... nog gemener dan een feest in een vieze oude bowlingzaal... "Geen probleem!", zei ze "Mijn slome familie kan wel een oppepper gebruiken! Is er materiaal wat wij kunnen gebruiken: dan doen wij gewoon mee aan die verkiezing.....!"

-- Gien / http://www.missgien.net/ --

"Leuk! Laat iedereen maar meelopen, dan kunnen ze zich verkleden. We hebben kleding genoeg dankzij een vaste klant van ons. Die heeft een verhuurbedrijf." Emily, Jacqueline en de rest van de familie gingen naar binnen. Emily had niet gemerkt dat Oom Kees steeds onrustiger begon te worden. Eenmaal binnen, bleek waarom. Diverse dames bleken Oom Kees goed te kennen. Ze vielen hem om de nek en begonnen hem te zoenen. Oom Kees stamelde "Dames, jullie hebben de verkeerde voor je!". Zijn hoofd had inmiddels een kleur gekregen die goed bij het interieur paste. Een van de vrouwen begon lachen, "De verkeerde? Ik zal toch zeker wel weten welke man mij ten huwelijk heeft gevraagd? Hoe is het eigenlijk met je scheiding? Ben je al gescheiden van die feeks?" Tante Jo was lijkbleek. "Kom, Ramon, wij vertrekken uit deze poel van verderf!" Ze pakte hem bij de hand en verliet het pand. Oom Kees slikte en haalde diep adem. "Die scheiding zal nu geen probleem meer zijn. Gelukkig, Tilly, nu kunnen we eindelijk trouwen!"

Na dit kleine familie drama, was iedereen in goede stemming aan de slag gegaan om zich te verkleden voor de verkiezing. Emily had een mooi kostuum gevonden. Het was een kort rood kort jurkje met witte randen. Het zat perfekt! Ook Tante Matty had wat leuks gevonden en werd daarmee geholpen door Ian. Oom Kees en Tilly had ze al een poosje niet gezien. Ze hoorde Jacqueline op de gang roepen "Kom allemaal, de verkiezingen gaan beginnen!". Emily liep naar beneden. Ze vroeg zich af of haar plannetje om een kerstfeest te organiseren die niemand ooit zou vergeten nu goed liep of niet.

De jury bleek te bestaan uit niemand minder dan Hunk Henk van de sportschool! Iedereen die meedeed moest een liedje zingen op een manier die de een "Meest Sexy Elf" waardig is. Toen het de beurt van Emily was begon ze "Rudolf the Red Nosed Reindeer" te zingen omdat ze geen ander kerstliedje kende. Bij het zingen keek ze steeds naar Henk en hij naar haar…

Het was voor niemand, behalve Emily, een verassing dat zij door Henk uitgeroepen werd tot "Meest Sexy Elf". De prijs was een onbeperkt jaarabonnement op de sportschool. "Handig!" dacht Emily, "Dan kan ik hem nog vaak zien de komende tijd." Wat was het trouwens toch raar gelopen. Tante Matty was niet weg te slaan bij Ian, Oom Kees en Tilly straalden allebei, zijzelf voelde zich heerlijk bij de gedachte om Henk vaker te zien. Haar plan was helemaal mislukt en toch was het kerstmis geworden die ze nooit zou vergeten.

-- Aad / Zwavelaars: http://www.zwavel.com/~zwavelaars --