De meetopstelling

Sinds eind mei 2020 is in het 'oostelijk deel' (oost t.o.v. de N267) van de Grotestraat in Heesbeen (een 30 km/h zone) een snelheidsradar actief. Deze zelfbouw snelheidsradar stuurt zijn metingen, na bewerking, naar een website (deze website, http://heesbeen.site). Op de website wordt getoond wat, sinds het begin van de meetperiode, de hoogst gemeten snelheid is en hoe de verdeling is van de snelheden. Het aantal snelheden boven de 30 km/h per dag is ook eenvoudig op te vragen alsmede de verdeling over het aantal uren van de dag. Alleen de snelheden worden gemeten en geregistreerd; er wordt op geen enkel andere manier gegevens van de voertuigen vastgelegd die terug te voeren zouden zijn naar een specifieke auto en/of persoon, waardoor er geen inbreuk wordt gemaakt op de AVG.

De werkwijze

De radarmodule stuurt bij het passeren van een voertuig de snelheid en de grootte van de radarreflectie (een maat voor de grootte van het voertuig) naar een kleine computer. Deze computer slaat deze gegevens op. Eenmaal per dag worden deze gegevens opgehaald en verwerkt, waarna ze ingelezen worden in een database die door de website gebruikt wordt om de gegevens te presenteren. Aangezien de radarmodule per passerend voertuig een aantal metingen zal genereren, worden voor het inlezen van de metingen in de database, deze dubbele metingen verwijderd.

De hardware

De snelheidsradar is opgebouwd uit de volgende componenten:

De software

Een reeds bestaand Python3 programma is aangepast en uitgebreid voor de toepassing van snelheidslogger. Na het opstarten wordt de radarmodule geinitialiseerd. In het bijzonder wordt er voor gezorgd dat de snelheid in km/h doorgegeven worden. Tevens wordt een ondergrens van 25 km/h ingesteld; onder deze grens worden geen metingen verstuurd. Dit zorgt ervoor dat fietsers en zelfs voetgangers niet gemeten worden. Hierdoor wordt een grote hoeveelheid 'ruis' weggefilterd aangezien we zo zorgen dat we ons kunnen concentreren op de snelheden die boven de formele grens van 30 km/h liggen.

De software (Python en shell-scripts) is hier te laden.

De montage

De radarmodule is op circa 70 cm boven de weg gemonteerd en is vrijwel horizontaal gericht maar ook vrijwel parallel aan de wegas, waardoor de 'cosinus phi correctie' te verwaarlozen is. Deze correctie zorgt er trouwens alleen voor dat de werkelijke snelheid hoger ligt dan de door de radarmodule gemeten snelheid. Door de hoek die module maakt met de rijrichting is er wel een soortgelijke correctie nodig. Dit nemen we mee door in de reeks metingen die de module doorstuurt, alleen de eerste (bij het naderen van een voertuig op de module) of de laatste (bij het verwijderen van het voertuig t.o.v. de module) op te slaan; op die momenten is de correctiefactor minimaal. Ook hier kunnen we zeggen dat de werkelijke snelheid iets hoger zal liggen dan we opslaan. Controles met een eigen auto en de gemeten GPS-snelheden daarvan onderbouwen dit; de werkelijke snelheden liggen tot 2 km/h hoger dan die door de radarmodule gemeten en opgeslagen worden. Daarmee is er voor dit doel (inzicht krijgen in de snelheden), voldoende nauwkeurigheid.